Dan maar geen Rutte

Je hebt stemrecht en dan ga je op een partij stemmen die niet de jouwe is, omdat je niet wil dat een andere partij die niet de jouwe is de grootste wordt... Dat bleek afgelopen zaterdag tenminste uit een peiling van Kantar Public in opdracht van de Volkskrant onder de kop "Dan maar Rutte?". Zelfs GroenLinksers zouden nog op Rutte willen stemmen om ervoor te zorgen dat Wilders niet de grootste partij wordt. Hoe bang ben je dan als kiezer? Welke beperkte waarde hecht je dan aan je eigen standpunten?

Mensen, stem nou gewoon op je eigen partij en als je die niet hebt op de partij die het dichtste bij je staat. Ga maar na: als de PVV de grootste wordt, kunnen ze toch niet regeren, want ze moeten dan sowieso met de VVD en Rutte heeft gezegd dat de kans nul is dat de VVD met Wilders in een kabinet gaat zitten. Goed, de VVD verbreekt wel vaker grote verkiezingsbeloftes (geen geld naar de Grieken, iedereen 1000 euro), dus waarom deze niet? Het aloude credo "geloof nooit een politicus in verkiezingstijd" blijft valide. Beter bepaal je je stem al voor de campagne, in dit geval had dat zelfs al onder de kerstboom gemoeten. En dat kan iedereen best, want iedereen weet heus wel waar die partijen grotendeels voor staan. Dat gezweef wordt een beetje decadent. Je stemt niet voor The Voice.

Maar stel je stemt "dan maar Rutte" en die verbreekt zijn belofte of stapt op en zijn opvolger gaat met Wilders. Je hebt dan op een partij gestemd die niet de jouwe is (VVD) en krijgt die andere partij die je niet aan de macht wilt (PVV) er gratis bij! Houd de VVD haar belofte wel, dan kan de PVV niet formeren en gaat de tweede partij (hoogstwaarschijnlijk de VVD) dat doen. Als Rutte dan niet teleurgesteld opstapt, wordt hij alsnog premier! Hierover sprak een goede vriend van mij onlangs de onvergetelijke zin (en wat mij betreft het motto van deze campagne) uit: zilver is ook goud. Maar in dat geval maak je dus een partij waar je niet achter staat groter en machtiger ten koste van de partij waar je eigenlijk achter staat (CDA, D66, GroenLinks, PvdA). Dubbel ongewenst.

Stem dus gewoon op de partij die het dichtst bij jouw waarden en ideeën staat. Daarvoor heb je stemrecht. Strategie volgt echt pas na jouw stem en vaak niet zoals jij het hebt bedoeld (zie de totstandkoming van het huidige kabinet). Stem je op de partij die bij je past, dan stem je voor jezelf en tegelijk tegen de andere partijen, en dan wordt die ene (PVV) maar de grootste. Dat laatste zegt namelijk niks, want alle andere partijen bij elkaar hebben, zelfs zonder de VVD, een meerderheid en zijn dus de grootste. Daarbij heb je dan een eerlijke afspiegeling van de wensen van iedereen in de maatschappij. En niet alleen van de trouwe aanhang. Als je strategisch "dan maar op Rutte" stemt, blijft uiteindelijk iedereen ontevreden achter (behalve natuurlijk de VVD).