Dan maar geen Rutte

Je hebt stemrecht en dan ga je op een partij stemmen die niet de jouwe is, omdat je niet wil dat een andere partij die niet de jouwe is de grootste wordt... Dat bleek afgelopen zaterdag tenminste uit een peiling van Kantar Public in opdracht van de Volkskrant onder de kop "Dan maar Rutte?". Zelfs GroenLinksers zouden nog op Rutte willen stemmen om ervoor te zorgen dat Wilders niet de grootste partij wordt. Hoe bang ben je dan als kiezer? Welke beperkte waarde hecht je dan aan je eigen standpunten?

Read more

Geen Brexit, maar EUxit

‘Britse kiezers zoeken massaal op “EU” na referendumuitslag’ kopten verschillende media de dag na de keuze voor een Brexit. Smalend werd gesproken over “domme kiezers” die wel gaan stemmen, terwijl ze niet eens weten wat de EU is. Maar zijn die kiezers echt dom? Of willen ze gewoon weten wat de consequenties zijn nu de Brexit een feit is, zoals eigenlijk iedereen wilde weten?

Read more

Repareer het dak

Wat is de overeenkomst tussen terrorisme en integriteit? We hebben het er liever niet over. Zowel in de Evaluatie nationale contraterrorisme-strategie 2011-2015 als in het Jaarverslag 2015 van het Steunpunt Integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers blijkt dat de aandacht verslapt naarmate de aanslag of het incident langer geleden is.

Read more